De laatste voorbereidingen

Beijing 2022

“Er ontstaat langzaam alweer een duidelijke structuur in het dorp. Testmomenten, eetmomenten, trainingsblokken en tijd voor wat geklets en een spelletje. Het pand is mooi en ruim opgezet”, aldus Hanneke van den Pol.

Verder vroeg de Chinese pers zich af waarom wij toch die oranje Gazelle-fietsen meenamen. Hanneke heeft hier in haar beste Chinees een toelichting op gegeven. Later hoorden we via de Nederlandse ambassade dat honderdduizenden Chinezen hebben gekeken. Bekijk hier het fragment.

Impressie vanuit het olympisch dorp

Afgelopen week vertrok een groot deel van de crew van TeamNL naar Beijing om het Nederlandse deel van het dorp klaar te maken voor de aankomst van de sporters. In korte tijd hebben ze een mooie Nederlandse setting weten te creëren. Inmiddels is ook een groot gedeelte van de sporters veilig aangekomen.

Het complete programma en het laatste nieuws

Hier vind je het volledige programma van TeamNL in Beijing. Zo weet je precies wanneer en hoe laat onze sporters in actie komen.

Het laatste nieuws over de voorbereidingen op de Winterspelen en alle actuele gebeurtenissen in Beijing vind je hier.

Videoserie

Onder anderen snowboarders Glenn de Blois (cross) en Niek van der Velden (big air en slopestyle), skeletonster Kimberley Bos en para-skiër Jeroen Kampschreur nemen je mee tijdens hun voorbereiding op Beijing 2022.

Alle video’s zijn hier te bekijken.

Road to Beijing

In de verrassende en inspirerende videoserie ‘Road to Beijing’ laten sporters van TeamNL zien hoe zij zich voorbereiden op de Olympische en Paralympische Winterspelen. Ze geven je een uniek kijkje achter de schermen van de vaak niet eenvoudige weg die topsporters moeten afleggen om hun dromen na te jagen.

Carl Verheijen (chef de mission)

“Voor de nieuwelingen is het fijn dat er ook veel ervaren sporters meegaan die weten hoe het is om op de Spelen actief te zijn en die hun ervaringen kunnen delen”

TeamNL is klaar voor Beijing 2022

Met gezonde wedstrijdspanning leeft Verheijen toe naar de start van de Spelen. “Het is leuk dat het nu echt dichtbij komt. De ploeg is sinds een week of twee definitief rond en ook de begeleidende staf is bekend. Het is prachtig dat we een heel brede ploeg hebben.”

Normaal gesproken was Nederland in drie of vier verschillende disciplines actief, nu zijn het er zeven. “We waren wel vaker vertegenwoordigd in al die verschillende sporten, maar nu allemaal tegelijk. De laatste anderhalf jaar heb ik die sporten van dichtbij mogen bekijken. Daar heb ik genoten van onder andere de snelheid waarmee de bobsleeërs naar beneden gaan en hoe de alpineskiërs mooie finaleplaatsen behaalden. Het maakt me nieuwsgierig naar hoe ze het in Beijing gaan doen.”

Verheijen kijkt uit naar de prestaties van alle sporters die onderdeel uitmaken van TeamNL. Van jong tot oud en van langebaanschaatsen tot skeleton, in de hele breedte van de ploeg ziet de chef de mission kansen op meerdere medailles. Dat is volgens hem te danken aan het beleid dat de bonden in de afgelopen jaren hebben gevoerd. “Neem bijvoorbeeld de Nederlandse Ski Vereniging of de schaatsbond, waar we binnen het kunstrijden weer een olympiër hebben. Hoewel Lindsay van Zundert veel op eigen kracht heeft gedaan, staat dat wel symbool voor het gevoerde beleid.”

Debutanten
Van Zundert, samen met Kjeld Nuis vlaggendrager bij de openingsceremonie, is de jongste sporter die Nederland in Beijing vertegenwoordigt. Samen met haar debuteert meer dan de helft van de ploeg op de Olympische Spelen. “Dat is heel mooi om te zien. Het betekent dat er veel potentie en groeipotentie in deze groep zit. Voor de nieuwelingen is het wel fijn dat er ook veel ervaren sporters meegaan die weten hoe het is om op de Spelen actief te zijn en hun ervaringen kunnen delen. Je ziet dat ervaren en minder ervaren sporters met elkaar optrekken.”

Lees hier het complete interview met Carl Verheijen.

Carl Verheijen: “Iedereen wil nu maximaal presteren”

Vrijdag 4 februari is het eindelijk zover. Dan beginnen in Beijing de Olympische Winterspelen 2022. De Nederlandse inbreng belooft al op voorhand bijzonder te worden, want nooit eerder was Nederland op de Winterspelen vertegenwoordigd in maar liefst zeven sporten. Voor chef de mission Carl Verheijen is dat iets om extra naar uit te kijken.

Foto: Dennis Kruiswijk

Foto: Stephan Tellier

Foto: Stephan Tellier

Remy de Wit (technisch directeur KNSB)

“We zijn trots op deze pakken.
De innovaties geven onze rijders een streepje voor op de concurrentie. Daarnaast is de uitstraling van de pakken geweldig, zeer professioneel en krachtig”

Wat het meest opvalt aan het design is dat de kleur blauw die nu wordt gebruikt een stuk donkerder is dan bij de vorige Winterspelen (2018). Het blauw heeft het oranje verdrongen op de rug van deze pakken. Daarop staat bovendien voor het eerst alleen de naam ‘TeamNL’ (in het verleden ook NED of Nederland).

Bij de shorttrackoutfits is met name de veiligheid verbeterd, waarmee al wordt ingespeeld op veranderende regelgeving van de Internationale Schaatsunie ISU. De shorttrackers dragen nu geheel snijvaste onderpakken, waar ze een rubberen wedstrijdtenue overheen aantrekken. De pakken zijn blauw, met rood-wit-blauw op borst en rug. “Veilig en snel”, vat embedded scientist Bjorn de Laat de outfits samen.

Eerbetoon aan Lara van Ruijven
Bijzonder aan de shorttrackpakken is het panterhartje op de (linker)mouw, als eerbetoon aan de in 2020 overleden teamgenoot Lara van Ruijven. Zij was de eerste Nederlandse vrouw die (in 2018) een wereldtitel shorttrack veroverde. Voor het accent is speciale toestemming van de ISU en het Internationaal Olympisch Comité verkregen.

De outfits zijn voorzien van innovaties die comfort, aerodynamica, snelheid en veiligheid verbeteren. De nieuwe pakken zijn het resultaat van een samenwerking tussen de KNSB, TeamNL/TU Delft en fabrikant Sportconfex/Fila.

“We zijn trots op de ontwikkeling van deze pakken”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Met de innovaties die erin zitten, hebben onze rijders net weer een streepje voor op de concurrentie. Daarnaast is de uitstraling van de pakken geweldig, zeer professioneel en krachtig.”

Sinds mei 2019 hebben KNSB, TeamNL/TU Delft en fabrikant Sportconfex/Fila in stilte gewerkt aan nieuwe technieken om met name de luchtweerstand van de schaatspakken te verminderen. Samen doken ze meerdere keren de windtunnel in om metingen te verrichten. Bij de innovaties is onder meer gebruikgemaakt van technieken uit de wielersport. Belangrijkste verandering bij de langebaanpakken is het gebruik van een dubbellaagse stof op het onderbeen, die de luchtweerstand verkleint.

Snelle pakken geven schaatsers TeamNL ‘streepje voor’

De pakken die de Nederlandse langebaanschaatsers en shorttrackers op de Olympische Spelen dragen, zorgen voor minder luchtweerstand. Dat komt door een dubbele laag stof op het onderbeen, meldt de KNSB. “We hebben weer een streepje voor op de concurrentie”, aldus Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond.

Maurits Hendriks (technisch directeur NOC*NSF)

“Het blijft bijzonder voor een land zonder sneeuw en met heel soms ijs, dat we ook in de winter tot de beste sportlanden ter wereld horen”

Maurits Hendriks over de Winterspelen van Beijing

TeamNL komt in Beijing in zeven sporten in actie. Een recordaantal voor de Winterspelen, met liefst drie sporten meer dan ooit. Wat zegt dat over TeamNL?
“Het laat zien dat TeamNL als nooit tevoren in de volle breedte vertegenwoordigd is. We blijven onze basis verbreden. Steeds meer wintersporters vinden de aansluiting bij de wereldtop en dat is fantastisch om te zien. Ook reflecteert dit aantal het geweldige sportaanbod dat we in Nederland hebben. Het is een afspiegeling van onze sportsamenleving. Het blijft bijzonder voor een land zonder sneeuw en met heel soms ijs, dat we ook in de winter tot de beste sportlanden ter wereld horen.’’

Hoe staat TeamNL ervoor?
“Historisch gezien ligt de medaillepotentie voor TeamNL tijdens de Winterspelen natuurlijk bij het langebaanschaatsen. Daar is shorttrack structureel bij aangesloten. En een aantal sporten is zich richting het mondiale podium aan het ontwikkelen. De prestaties van skeletonster Kimberley Bos stemmen daarbij bijvoorbeeld positief.”

“En ook in de sneeuw zie je dat die ontwikkeling zich doorzet. Naast Niek van der Velden en Glenn de Blois laat bijvoorbeeld ook Melissa Peperkamp prachtige dingen zien. Daaraan kun je aflezen dat de professionele standaard in steeds meer sporten toeneemt.’’

“Daarnaast is het natuurlijk fantastisch dat Lindsay van Zundert zich gekwalificeerd heeft. Samen met de KNSB hopen we dat haar kwalificatie het Nederlandse kunstrijden een nieuwe impuls geeft. Zodat Nederlandse deelname in het kunstrijden structureel wordt.’’

Net als Tokyo 2020 zullen de Winterspelen van Beijing 2022 ‘anders dan anders’ zijn.
“Dat klopt. Deze editie van de Spelen hebben we te maken met verschillende zaken die de uitzending ingewikkelder maken. Ten eerste hebben we drie dorpen op grote afstand van elkaar. Dat zorgt voor logistieke uitdagingen. Daarnaast vinden de Spelen plaats onder een bewind binnen een cultuur die niet heel transparant en flexibel opereert.”

“En tot slot raast er met omikron een ontzettend besmettelijke variant van het coronavirus over de wereld. Dat maakt de uitzending uitdagend. Maar we weten inmiddels wat er op ons afkomt. Topsporters en coaches zijn inmiddels gewend aan strenge maatregelen en kunnen daar professioneel mee omgaan.’’

“Het blijft heel bijzonder dat dit evenement in deze tijd gewoon doorgaat. Dankzij Japan hebben we afgelopen zomer in Tokyo een prachtig sportfestijn gehad met geweldig Nederlandse succes. En dat gaan we deze winter in China meemaken. Daaruit spreekt ook een zekere hoop. We kunnen vooruit blijven kijken. Zowel sporters als fans kunnen daar inspiratie uit putten.’’

“Steeds meer wintersporters vinden aansluiting bij de wereldtop en dat is fantastisch”

Tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek hebben verschillende verenigingen meegedaan aan de estafetterace van Erben Wennemars. Erben is voorzitter van Rabo ClubSupport; een initiatief om clubs en sportverenigingen te ondersteunen en te helpen zelfredzamer te worden. Omdat mensen een club maken, deed Erben een estafetterace langs een aantal bevlogen vrijwilligers bij een club.

In deze brochure van OTAB lees je alle informatie over de beschikbare content, voorwaarden en tarieven voor het gebruik.

Wil je hier gebruik van maken dan kun je contact opnemen met je accountmanager.

Exclusief toegang tot historische olympische beelden

Partners van NOC*NSF hebben exclusief toegang tot het olympisch beeldarchief van het Olympic Television Archive Bureau (OTAB). Daar is maar liefst meer dan 40.000 uur aan historisch olympisch beeldmateriaal beschikbaar voor gebruik in olympische campagnes of acties.

De laatste voorbereidingen

Beijing 2022

“Er ontstaat langzaam alweer een duidelijke structuur in het dorp. Testmomenten, eetmomenten, trainingsblokken en tijd voor wat geklets en een spelletje. Het pand is mooi en ruim opgezet”, aldus Hanneke van den Pol.

Verder vroeg de Chinese pers zich af waarom wij toch die oranje Gazelle-fietsen meenamen. Hanneke heeft hier in haar beste Chinees een toelichting op gegeven. Later hoorden we via de Nederlandse ambassade dat honderdduizenden Chinezen hebben gekeken. Bekijk hier het fragment.

Impressie vanuit het olympisch dorp

Afgelopen week vertrok een groot deel van de crew van TeamNL naar Beijing om het Nederlandse deel van het dorp klaar te maken voor de aankomst van de sporters. In korte tijd hebben ze een mooie Nederlandse setting weten te creëren. Inmiddels is ook een groot gedeelte van de sporters veilig aangekomen.

Het complete programma en het laatste nieuws

Hier vind je het volledige programma van TeamNL in Beijing. Zo weet je precies wanneer en hoe laat onze sporters in actie komen.

Het laatste nieuws over de voorbereidingen op de Winterspelen en alle actuele gebeurtenissen in Beijing vind je hier.

Onder anderen snowboarders Glenn de Blois (cross) en Niek van der Velden (big air en slopestyle), skeletonster Kimberley Bos en para-skiër Jeroen Kampschreur nemen je mee tijdens hun voorbereiding op Beijing 2022.

Alle video’s zijn hier te bekijken.

Videoserie

Road to Beijing

In de verrassende en inspirerende videoserie ‘Road to Beijing’ laten sporters van TeamNL zien hoe zij zich voorbereiden op de Olympische en Paralympische Winterspelen. Ze geven je een uniek kijkje achter de schermen van de vaak niet eenvoudige weg die topsporters moeten afleggen om hun dromen na te jagen.

Carl Verheijen (chef de mission)

“Voor de nieuwelingen is het fijn dat er ook veel ervaren sporters meegaan die weten hoe het is om op de Spelen actief te zijn en die hun ervaringen kunnen delen”

Met gezonde wedstrijdspanning leeft Verheijen toe naar de start van de Spelen. “Het is leuk dat het nu echt dichtbij komt. De ploeg is sinds een week of twee definitief rond en ook de begeleidende staf is bekend. Het is prachtig dat we een heel brede ploeg hebben.”

Normaal gesproken was Nederland in drie of vier verschillende disciplines actief, nu zijn het er zeven. “We waren wel vaker vertegenwoordigd in al die verschillende sporten, maar nu allemaal tegelijk. De laatste anderhalf jaar heb ik die sporten van dichtbij mogen bekijken. Daar heb ik genoten van onder andere de snelheid waarmee de bobsleeërs naar beneden gaan en hoe de alpineskiërs mooie finaleplaatsen behaalden. Het maakt me nieuwsgierig naar hoe ze het in Beijing gaan doen.”

Verheijen kijkt uit naar de prestaties van alle sporters die onderdeel uitmaken van TeamNL. Van jong tot oud en van langebaanschaatsen tot skeleton, in de hele breedte van de ploeg ziet de chef de mission kansen op meerdere medailles. Dat is volgens hem te danken aan het beleid dat de bonden in de afgelopen jaren hebben gevoerd. “Neem bijvoorbeeld de Nederlandse Ski Vereniging of de schaatsbond, waar we binnen het kunstrijden weer een olympiër hebben. Hoewel Lindsay van Zundert veel op eigen kracht heeft gedaan, staat dat wel symbool voor het gevoerde beleid.”

Debutanten
Van Zundert, samen met Kjeld Nuis vlaggendrager bij de openingsceremonie, is de jongste sporter die Nederland in Beijing vertegenwoordigt. Samen met haar debuteert meer dan de helft van de ploeg op de Olympische Spelen. “Dat is heel mooi om te zien. Het betekent dat er veel potentie en groeipotentie in deze groep zit. Voor de nieuwelingen is het wel fijn dat er ook veel ervaren sporters meegaan die weten hoe het is om op de Spelen actief te zijn en hun ervaringen kunnen delen. Je ziet dat ervaren en minder ervaren sporters met elkaar optrekken.”

Lees hier het complete interview met Carl Verheijen.

TeamNL is klaar voor Beijing 2022

Carl Verheijen: “Iedereen wil nu maximaal presteren”

Vrijdag 4 februari is het eindelijk zover. Dan beginnen in Beijing de Olympische Winterspelen 2022. De Nederlandse inbreng belooft al op voorhand bijzonder te worden, want nooit eerder was Nederland op de Winterspelen vertegenwoordigd in maar liefst zeven sporten. Voor chef de mission Carl Verheijen is dat iets om extra naar uit te kijken.

Remy de Wit (technisch directeur KNSB)

“We zijn trots op deze pakken.
De innovaties geven onze rijders een streepje voor op de concurrentie. Daarnaast is de uitstraling van de pakken geweldig, zeer professioneel en krachtig”

Wat het meest opvalt aan het design is dat de kleur blauw die nu wordt gebruikt een stuk donkerder is dan bij de vorige Winterspelen (2018). Het blauw heeft het oranje verdrongen op de rug van deze pakken. Daarop staat bovendien voor het eerst alleen de naam ‘TeamNL’ (in het verleden ook NED of Nederland).

Bij de shorttrackoutfits is met name de veiligheid verbeterd, waarmee al wordt ingespeeld op veranderende regelgeving van de Internationale Schaatsunie ISU. De shorttrackers dragen nu geheel snijvaste onderpakken, waar ze een rubberen wedstrijdtenue overheen aantrekken. De pakken zijn blauw, met rood-wit-blauw op borst en rug. “Veilig en snel”, vat embedded scientist Bjorn de Laat de outfits samen.

Eerbetoon aan Lara van Ruijven
Bijzonder aan de shorttrackpakken is het panterhartje op de (linker)mouw, als eerbetoon aan de in 2020 overleden teamgenoot Lara van Ruijven. Zij was de eerste Nederlandse vrouw die (in 2018) een wereldtitel shorttrack veroverde. Voor het accent is speciale toestemming van de ISU en het Internationaal Olympisch Comité verkregen.

Foto: Stephan Tellier

Foto: Stephan Tellier

Foto: Dennis Kruiswijk

De outfits zijn voorzien van innovaties die comfort, aerodynamica, snelheid en veiligheid verbeteren. De nieuwe pakken zijn het resultaat van een samenwerking tussen de KNSB, TeamNL/TU Delft en fabrikant Sportconfex/Fila.

“We zijn trots op de ontwikkeling van deze pakken”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Met de innovaties die erin zitten, hebben onze rijders net weer een streepje voor op de concurrentie. Daarnaast is de uitstraling van de pakken geweldig, zeer professioneel en krachtig.”

Sinds mei 2019 hebben KNSB, TeamNL/TU Delft en fabrikant Sportconfex/Fila in stilte gewerkt aan nieuwe technieken om met name de luchtweerstand van de schaatspakken te verminderen. Samen doken ze meerdere keren de windtunnel in om metingen te verrichten. Bij de innovaties is onder meer gebruikgemaakt van technieken uit de wielersport. Belangrijkste verandering bij de langebaanpakken is het gebruik van een dubbellaagse stof op het onderbeen, die de luchtweerstand verkleint.

Snelle pakken geven schaatsers TeamNL ‘streepje voor’

De pakken die de Nederlandse langebaanschaatsers en shorttrackers op de Olympische Spelen dragen, zorgen voor minder luchtweerstand. Dat komt door een dubbele laag stof op het onderbeen, meldt de KNSB. “We hebben weer een streepje voor op de concurrentie”, aldus Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond.

Maurits Hendriks (technisch directeur NOC*NSF)

“Het blijft bijzonder voor een land zonder sneeuw en met heel soms ijs, dat we ook in de winter tot de beste sportlanden ter wereld horen”

TeamNL komt in Beijing in zeven sporten in actie. Een recordaantal voor de Winterspelen, met liefst drie sporten meer dan ooit. Wat zegt dat over TeamNL?
“Het laat zien dat TeamNL als nooit tevoren in de volle breedte vertegenwoordigd is. We blijven onze basis verbreden. Steeds meer wintersporters vinden de aansluiting bij de wereldtop en dat is fantastisch om te zien. Ook reflecteert dit aantal het geweldige sportaanbod dat we in Nederland hebben. Het is een afspiegeling van onze sportsamenleving. Het blijft bijzonder voor een land zonder sneeuw en met heel soms ijs, dat we ook in de winter tot de beste sportlanden ter wereld horen.’’

Hoe staat TeamNL ervoor?
“Historisch gezien ligt de medaillepotentie voor TeamNL tijdens de Winterspelen natuurlijk bij het langebaanschaatsen. Daar is shorttrack structureel bij aangesloten. En een aantal sporten is zich richting het mondiale podium aan het ontwikkelen. De prestaties van skeletonster Kimberley Bos stemmen daarbij bijvoorbeeld positief.”

“En ook in de sneeuw zie je dat die ontwikkeling zich doorzet. Naast Niek van der Velden en Glenn de Blois laat bijvoorbeeld ook Melissa Peperkamp prachtige dingen zien. Daaraan kun je aflezen dat de professionele standaard in steeds meer sporten toeneemt.’’

“Daarnaast is het natuurlijk fantastisch dat Lindsay van Zundert zich gekwalificeerd heeft. Samen met de KNSB hopen we dat haar kwalificatie het Nederlandse kunstrijden een nieuwe impuls geeft. Zodat Nederlandse deelname in het kunstrijden structureel wordt.’’

Net als Tokyo 2020 zullen de Winterspelen van Beijing 2022 ‘anders dan anders’ zijn.
“Dat klopt. Deze editie van de Spelen hebben we te maken met verschillende zaken die de uitzending ingewikkelder maken. Ten eerste hebben we drie dorpen op grote afstand van elkaar. Dat zorgt voor logistieke uitdagingen. Daarnaast vinden de Spelen plaats onder een bewind binnen een cultuur die niet heel transparant en flexibel opereert.”

“En tot slot raast er met omikron een ontzettend besmettelijke variant van het coronavirus over de wereld. Dat maakt de uitzending uitdagend. Maar we weten inmiddels wat er op ons afkomt. Topsporters en coaches zijn inmiddels gewend aan strenge maatregelen en kunnen daar professioneel mee omgaan.’’

“Het blijft heel bijzonder dat dit evenement in deze tijd gewoon doorgaat. Dankzij Japan hebben we afgelopen zomer in Tokyo een prachtig sportfestijn gehad met geweldig Nederlandse succes. En dat gaan we deze winter in China meemaken. Daaruit spreekt ook een zekere hoop. We kunnen vooruit blijven kijken. Zowel sporters als fans kunnen daar inspiratie uit putten.’’

Maurits Hendriks over de Winterspelen van Beijing

“Steeds meer wintersporters vinden aansluiting bij de wereldtop en dat is fantastisch”

Tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek hebben verschillende verenigingen meegedaan aan de estafetterace van Erben Wennemars. Erben is voorzitter van Rabo ClubSupport; een initiatief om clubs en sportverenigingen te ondersteunen en te helpen zelfredzamer te worden. Omdat mensen een club maken, deed Erben een estafetterace langs een aantal bevlogen vrijwilligers bij een club.

In deze brochure van OTAB lees je alle informatie over de beschikbare content, voorwaarden en tarieven voor het gebruik.

Wil je hier gebruik van maken dan kun je contact opnemen met je accountmanager.

Exclusief toegang tot historische olympische beelden

Partners van NOC*NSF hebben exclusief toegang tot het olympisch beeldarchief van het Olympic Television Archive Bureau (OTAB). Daar is maar liefst meer dan 40.000 uur aan historisch olympisch beeldmateriaal beschikbaar voor gebruik in olympische campagnes of acties.