klik
en kijk!
klik
en kijk!
Resultaten zichtbaar maken
Goed werkgever zijn
Goed werkgeverschap regelen
Financiering regelen
Takenpakket en functieprofiel uitwerken
Ambitie vaststellen
Voorwoord
Opdracht formuleren
“De opdracht is helder, belangrijk om nu een duidelijk, afgebakend werkpakket samen te stellen"
Takenpakket en functieprofiel uitwerken
“Communicatie is heel belangrijk binnen een club. Onze verenigingsmanager helpt ons daarbij. Hij neemt de tijd om met
iedereen een praatje te maken. En dat de lijntjes kort blijven.
Dit draagt enorm bij aan de betrokkenheid van vrijwilligers
en het zorgt ervoor dat de neuzen dezelfde kant op blijven staan.”
Bestuurslid atletiek- en gymnastiekvereniging, Vught
Het is verstandig om de concrete taken, werkzaamheden en gewenste competenties te benoemen waarover de professional moet beschikken. Net als de benodigde opleidingsachtergrond én de passende salariëring. Ofwel, een functieprofiel.
Taken en werkzaamheden
Maak inzichtelijk welke taken, werkzaamheden en verantwoordelijkheden bij de beroepskracht liggen. Stem de gemaakte afspraken en doelstellingen met de beroepskracht af op de missie, visie en ambitie van de club. Die maken onderdeel uit van de cultuur van de club. De cultuur bepaalt mede hoe de leden binnen je vereniging met elkaar omgaan en samenwerken én wat ze van elkaar verwachten. In hoeverre begrijpt en past de beroepskracht bij de cultuur van de club en wat is er eventueel nodig om een (nog) betere aansluiting te vinden?
Maak ook een inschatting van het totaalaantal uren per jaar of seizoen die de beroepskracht besteedt aan taken en werkzaamheden. Zo krijg je inzichtelijk waar de meeste tijd aan besteed moet worden en voor hoeveel uur de beroepskracht in dienst moet komen. Wat te doen met de zomer- en de winterstop? Maakt zij/hij dan ook minder uur of niet? Na verloop van tijd moet worden bekeken of de taakomschrijving nog wel klopt en of er wellicht vermindering of uitbreiding van uren nodig is.
Competenties en achtergrond
Vervolgens bepaal je over welke competenties de beroepskracht moet beschikken en welke opleidingsachtergrond hier het beste bij past. Denk hierbij aan opleiding, cursussen, trainers- en/of pedagogische scholingen of wellicht een managementachtergrond.
Functieprofiel
Al deze informatie verwerk je in een functieprofiel waarin je ook de inspanningsverplichtingen opneemt. Veelvoorkomende functieprofielen bij sportclubs zijn die van trainer-coach, hoofd opleidingen of technisch manager, facilitair medewerker, fysiotherapeut, jeugdsportcoördinator en verenigingsmanager. Deze genoemde functies zijn voornamelijk gericht op interne processen en op het eigen clubaanbod. Klik op netwerkindesport.nl voor de meest voorkomende functieprofielen bij sportclubs.
Toekomstige managementfuncties richten zich ook op de directe omgeving, op naastgelegen clubs en nieuwe doelgroepen. Hieronder tref je een paar functieprofielen die naar binnen en naar buiten gericht zijn.
Check ook www.sportindebuurt.nl/profielen.
Salariëring
Je dient de beroepskracht in te schalen in een passende cao-schaal. Op de website CAO - Netwerk in de Sport vind je een inschaling van referentiefuncties. Bij managementfuncties kun je al snel denken aan schaal 9 of 10 van de CAO Sportverenigingen of CAO Sport. De CAO Sport is meer bedoeld voor werknemers bij koepelorganisaties en regionale organisaties. Het is afhankelijk van waar het werkgeverschap komt te liggen welke CAO eventueel van toepassing is.
Voorbeeld vacatureteksten
Wil je een vacature gaan uitzetten? Bespaar dan tijd door je te laten inspireren door onderstaande vacatureteksten. Het zijn geanonimiseerde voorbeelden uit de praktijk.