“Okay, een beroepskracht. Maar wat gaat die dan doen en hoe helpt hij onze club verder?”

Opdracht formuleren

De beroepskracht kan jullie vrijwilligers ondersteunen, begeleiden of een combinatie ervan. Dit moet voor iedereen in de club helder zijn voordat het traject start. Werk een heldere opdrachtformulering uit voor de betaalde kracht. Communiceer wat je van vrijwilligers verwacht en wat van de beroepskracht, want dat onderscheid is er.

De drijfveren van vrijwilligers zijn anders dan die van beroepskrachten. Vrijwilligers willen iets voor de club betekenen omdat ze het leuk vinden en/of de club willen helpen vanwege hun achtergrond of passie. Als ze het plezier verliezen of met andere prioriteiten te maken krijgen, bestaat de kans dat ze stoppen. De continuïteit komt daarmee in het geding. De kans dat betaalde krachten onverwacht afhaken is niet zo groot. Het is geen garantie, maar iemand die geld verdient voor geleverde diensten is langer geneigd door te gaan.

Ga in gesprek met de professional en een paar commissies om te bepalen wie waarvoor verantwoordelijk is. Het gros van het uitvoerend werk (begeleiding sporters, barbezetting, et cetera) zal door vrijwilligers worden gedaan, maar als de beroepskracht een keer moet bijspringen is dat prima. Het gaat erom dat voor iedereen duidelijk is wie wat doet (en waarom).

“Het gevaar ligt op de loer dat je dan ook alles zelf gaat bepalen en dat roept weer weerstand op bij vrijwilligers: ‘Ja, dan stop ik ermee.’ Dus van belang blijft om altijd in overleg te blijven met de vrijwilligers en de vraag te stellen: ‘Hoe kan ik jou helpen?’

Verenigingsmanager voetbalvereniging Doetinchem