Wij vinden het belangrijk dat topsporters zich kunnen ontwikkelen. Ook op het gebied van onderwijs. Er zijn faciliteiten die sporters ondersteunen in de combinatie topsport en onderwijs. Dit alles met als doel om de duale carrière van topsporters mogelijk te maken.

topsport en onderwijs

“Het is mooi om samen te zijn met mensen die hetzelfde willen als ik”

Raphael Bouju

“Ik ben geboren in Nederland en na de scheiding van mijn ouders ben ik met mijn moeder en zus naar Engeland verhuisd. Dat was in 2006. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met atletiek. Ik vond het leuk en was er goed in. In 2018 wilde ik deelnemen aan de Europese kampioenschappen onder de 18. Ik had alleen geen Brits paspoort. Mijn vader heeft toen contact gelegd met de Atletiekunie in Nederland. Ik kon bij het team aansluiten en zag mogelijkheden. Let’s do it! Ik ging naar de EK en haalde goud op de 100 meter. Natuurlijk is het best wennen om alleen in Nederland te zijn. Ik mis mijn moeder en mijn vrienden. Met mijn moeder bel ik elke dag en hier maak ik ook vrienden. Dus het is te doen. Nu nog goed Nederlands leren spreken.

Raphael Bouju

“Je wordt goed begeleid vanuit NOC*NSF”

“Ik ben iemand voor de toekomst”

Voor mijn carrière is het sowieso goed geweest om naar Nederland te komen. Op Papendal hebben we topfaciliteiten, een mooie atletiekbaan en goede coaches. Ik train hier intensiever en specifieker. Ik volg mijn eigen programma. Daarbij is het mooi om samen te zijn met mensen die hetzelfde willen als ik: de beste worden in atletiek. In 2020 ben ik fulltime op Papendal komen trainen. Ik maak ook deel uit van TeamNL. Daar ben ik blij mee. Dat betekent dat ze mijn potentie zien en dat ik iemand voor de toekomst ben. In Parijs wil ik uitkomen op de 100 meter en de 4 x 100 meter. Daar train ik nu keihard voor.

Naast het sporten studeer ik. Ik volg de opleiding International Business aan HAN University of Applied Sciences. Die opleiding is heel breed. Het voordeel daarvan is dat je alle kanten op kunt: sport, food. Ik zou graag ondernemer willen worden na mijn sportcarrière. In wat weet ik nog niet precies, maar iets met sport ligt voor de hand. Sportschoenen, sportkleding, sport equipment. Als ondernemer heb je vrijheid. Dat vind ik belangrijk.

HAN University ligt in Arnhem, dicht bij Papendal, wat lekker praktisch is. De sfeer is er very chill. Alles gaat er relaxed aan toe. Als ik hier tijdens een les naar de wc moet, dan kan ik gewoon opstaan en naar het toilet gaan. In Engeland kun je dat niet doen. Dan krijg je grote problemen. De regels zijn hier minder strikt. Daar voel ik me goed bij. Ook in het volgen van lessen zijn ze flexibel. Ik train fulltime, dus ik kan niet overal bij zijn. Daar is begrip voor. Ten opzichte van mijn klasgenoten krijg ik vanwege mijn sportcarrière meer tijd om een studiejaar af te ronden. Dat is prima geregeld. Voorlopig gaat het goed en slaag ik voor al mijn tentamens.

Wat fijn is, is dat je met je combinatie topsport en studeren begeleid wordt vanuit NOC*NSF. Studie-intermediair Tijn Colen is er altijd voor je. Toen ik hier kwam, heb ik een gesprek met hem gehad. Hij vroeg me waar ik in geïnteresseerd was, wat ik in de toekomst wilde doen. We hebben naar verschillende scholen en studierichtingen gekeken en kwamen tot de conclusie dat International Business aan HAN University de beste keuze voor mij zou zijn. Ik heb er geen spijt van. In het begin had ik problemen met mijn schema’s voor sport en studeren. Toen ben ik met Tijn gaan zitten en hebben we een plan gemaakt. Dat heeft me echt geholpen. Het is hier in Nederland gewoon goed geregeld.”

Doen wat je wilt. Je eigen keuzes maken. Vrij zijn. Dat vindt atleet Raphael Bouju belangrijk. Nu en straks na zijn sportcarrière. Wellicht als ondernemer. Hij volgt niet voor niks de opleiding International Business aan HAN University of Applied Sciences in Arnhem. Dat gaat goed. Hij is toegewijd en vindt het fijn om iets naast zijn sport te hebben. Desalniettemin staat zijn topsportcarrière op 1. Hij mikt op de 100 en 4 x 100 meter in Parijs.

“Het is mooi om samen te zijn met mensen die hetzelfde willen als ik”

topsport en onderwijs

“Als ik met een raket naar de maan of Mars kan, stap ik meteen in”

Gijs Broeksma

“Het hele dorp was in rep en roer, omdat ik in Tokio een paar pijltjes had geschoten”

“Er is heel veel mogelijk. Je moet alleen wel een goed verhaal hebben”

De middelbare school heb ik afgerond aan het Beekdal Lyceum in Arnhem, een Topsport Talentschool. De samenwerking met Papendal, waar ik toen al zat, liep als een trein. Alles was perfect geregeld. Daarna ben ik Natuur- en Sterrenkunde gaan studeren, aan de Radboud Universiteit. Dat was een bewuste keuze. De studie-intermediair op Papendal vertelde me dat je daar studie en topsport goed kunt combineren. Dat klopt, kan ik nu uit ervaring zeggen. Er is veel mogelijk. Een leraar heeft zelfs een keer een tentamen speciaal voor mij alleen gemaakt. Echt super. Op een gegeven moment dreigde ik mijn propedeuse niet te halen en heb ik met de studieadviseuse van het Radboud gesproken. Die heeft iedereen gemobiliseerd die gemobiliseerd moest worden. Dat nam de stress weg. Het is fijn dat er veel mogelijk is voor sporters. Je moet alleen wel een goed verhaal hebben. Dat had ik. Ik ging naar de Spelen.

Natuur- en Sterrenkunde kwam niet uit de lucht vallen. Dat is een goede ingang voor een master in ruimtevaart. Ik heb een natuurlijke fascinatie voor alles wat vliegt. Ik kom uit een vliegfamilie. Mijn vader is piloot. Ik ben op veel plaatsen in de wereld geweest. Mooier nog dan dat vind ik het om samen met mijn vader in de cockpit te zitten. Daar geniet ik enorm van. De vakken die je bij Natuur- en Sterrenkunde krijgt, zijn interessant. Je leert hoe alles werkt. De relativiteitstheorie is zware materie, maar wel gaaf. Ik ging daar goed op. Toch ben ik gestopt met die studie. De harde wiskunde was te veel voor me. Samen met de studie-intermediair op Papendal zijn we naar andere mogelijkheden gaan kijken. Ik ga Milieu en natuurwetenschappen studeren. En dan naar een pilotenschool. Dat is een droom van me, piloot worden. Astronaut zou ook leuk zijn. Als ik naar de maan of Mars kan met een raket, stap ik meteen in.

Voor het zover is, wil ik eerst alles uit mijn topsportcarrière halen. De vierde plaats in Tokio was ongelooflijk balen. Ik ben er nog niet helemaal overheen. Ik denk er nog wel eens aan: Dit had ik anders kunnen doen, dat had ik beter kunnen doen. Het is goed om kritisch te blijven. Het motiveert ook voor Parijs. Vierde worden wil ik niet nog een keer meemaken. Ik wil echt alles doen wat in mijn macht ligt om daar optimaal te presteren. Voor mezelf, voor mijn teamgenoten en voor Nederland. Het is leuk als iedereen kan meegenieten. Tijdens de Spelen in Tokio was heel Ruinen in rep en roer, omdat ik een paar pijltjes had geschoten. Bizar. Maar ook mooi.”

“Tokyo was supergaaf. Wat een bizarre ervaring. Ik heb er geen woorden voor. Het waren mijn eerste Spelen. Ineens loop je tussen de grote jongens en meiden, de sterren van Nederland. Ongelooflijk. Gijs Broeksma uit Ruinen, Drenthe. Wat ik geweldig vond, was hoe TeamNL met elkaar omgaat en elkaar helpt. Iedereen staat voor je klaar. Pieter van den Hoogenband ben ik echt dankbaar. Die heeft me met van alles geholpen. Mij, de derde man van het handboogteam. Dat vergeet ik nooit meer. Op de laatste avond heb ik een paar uur buiten op een bankje gezeten, om alles te laten bezinken: Wat is er nou allemaal gebeurd? Ik ben van mezelf nogal nuchter. Toch moest ik een traantje wegpinken. Zo’n impact had het op me. Ik heb op een roze wolk geleefd en was daar pas twee maanden na de Spelen van af.

Sinds 2018 zit ik bij TeamNL. Als welkom kreeg ik een koffertje met verschillende items: een brief van Maurits Hendriks, een shirt van TeamNL, een beeldje dat je kunt weggeven aan iemand die waardevol voor je is… Een mooi moment vond ik dat. Je realiseert je dan dat je er écht bij hoort. En wat ik belangrijk vind: als lid van TeamNL kun je gebruikmaken van alle mogelijkheden die TeamNL@work je biedt om aan je maatschappelijke carrière te werken. Voor mij betekent het bijvoorbeeld dat ik begeleiding krijg tijdens mijn studie en dat ik word geholpen met de keuzes die ik moet maken. Er zijn ook overal schakelprogramma’s voor. Dat hebben we hier gewoon goed geregeld. In veel andere landen zijn sporters minder fortuinlijk. Als je daar topsporter bent, dan ben je topsporter. Daarnaast is er niets. Wat doe je dan als je klaar bent met je topsportcarrière?

Twee dromen had TeamNL-handboogschutter Gijs Broeksma: uitkomen op de Olympische Spelen en net als zijn vader piloot worden. Die eerste is sneller dan verwacht in vervulling gegaan. Kort voor Tokyo hoorde hij dat hij was geselecteerd voor het handboogteam. Ze werden vierde. Dat kwam snoeihard aan en toch was het een onvergetelijke ervaring. Aan de tweede wordt gewerkt. TeamNL@work helpt daarbij. Ze begeleiden hem tijdens zijn studie en bieden ondersteuning waar mogelijk.

Gijs Broeksma

“Als ik met een raket naar de maan of Mars kan, stap ik meteen in”

topsport en onderwijs

“De combinatie topsport en studie is op zich goed te doen”

Yorick de Groot

“Ik heb veel aan de topsportbegeleider van TeamNL”

“Op een hotelkamer in Cancun heb ik mijn toets voor Bijzondere heffingen gehaald”

Wat ik later wil worden? Ja, dat is een goede vraag. Dat vind ik moeilijk te zeggen. Ik heb een nulurencontract bij Florys. Dat is een financiële dienstverlener die ondernemers onder andere op fiscaal vlak helpt. Zij zijn sponsor van volleybalclub Sliedrecht Sport, de club waar ik jarenlang voor in de zaal heb gespeeld. Zij vroegen me of ik geïnteresseerd was. Hun argumentatie: ‘Kom bij ons werken, dan kun je zien hoe het er in de praktijk aan toegaat. Daar winnen we allebei bij.’ Dat vond ik super. Wie wil er als werknemer nou een topsporter, die veel van huis is en vaak in andere tijdzones bivakkeert? Als ik qua sport in een relatief rustige periode zit, werk ik in twee weken soms twintig uur. Gemiddeld werk ik zo’n vijf tot tien uur per week.

De combinatie studie en topsport is op zich goed te doen. In de winter ben ik veel in Nederland en gaat het prima. Vanaf maart wordt het lastiger. Dan begint het nieuwe seizoen en zit ik regelmatig in het buitenland. De toetsen zijn soms een probleem. Toetsen maak je op de universiteit, is de regel. Ik ga daar alleen geen toernooi voor opgeven. Wat dat betreft kwam corona niet slecht uit. Omdat de universiteit op slot zat, moest ik mijn toetsen wel online maken. Op een hotelkamer in Cancun, waar ik een toernooi speelde, heb ik Bijzondere heffingen gehaald. Zo heb ik dat in Qatar en op Tenerife ook gedaan, met twee camera’s op mezelf gericht, één voor en één achter. Dan kunnen ze zien of je wel alleen bent en niemand je helpt.

Ik ben bijna klaar met mijn studie, mijn scriptie heb ik al afgerond. Op afstand studeren vind ik prima, ik kom vrij weinig op de universiteit. Mensen vragen me wel eens of ik het studentenleven niet mis. Niet echt. Ik heb een hechte vriendengroep in Sliedrecht. Op de universiteit heb ik weinig vrienden. Eigenlijk geen. Ik kom er niet. Voor mij is het goed zo. De resultaten lijden er ook niet onder. En doe ik toch wat langer over mijn studie, dan maakt dat niet uit. Ik ga toch niet gelijk werken als ik klaar ben. Mijn topsportcarrière is nu het belangrijkste. Ondanks dat maak ik er wel een sport van om ook toetsen te halen waar ik weinig voor geleerd heb. Kijken hoe ver ik kom. Meestal is dat ver genoeg.

Ik krijg veel ondersteuning van Judith Rouwenhorst. Zij is topsportbegeleider van TeamNL centrum Metropool. We spreken elkaar een paar keer per jaar. Ze helpt me als ik ergens tegenaan loop. In het eerste jaar heeft ze geregeld dat ik voor de werkmodules die ik bij elk vak moest volgen, geen aanwezigheidsplicht had. Dat scheelde toch weer. En ze heeft me op het Profileringsfonds van de Erasmus Universiteit gewezen. Ik had daar geen notie van. Met deze regeling vanuit de universiteit kun je, als je om geldige redenen studievertraging oploopt, een deel van je collegegeld terugkrijgen. Topsport vinden ze een geldige reden. En ik ook!”

“Bedrijfseconomie en fiscale economie hebben me altijd getrokken. Ik volg beide studies. Dat doe ik aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De afwisseling vind ik mooi. Bedrijfseconomie is heel wiskundig, met veel modellen. Fiscale economie is minder abstract en gaat over de praktijk. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de overheid de belasting voor burgers verhoogt? Wat doet dat met ons welzijn? Hoe reageren we daarop als samenleving? Dat zijn interessante casussen die we vanuit meerdere gezichtspunten belichten. Vanuit de belastinginspecteur, vanuit de burger. Ik moet daar een eigen standpunt over innemen. Dat maakt het interessant. Het voordeel van twee studies is dat ik me zo breed mogelijk oriënteer. Dat vergroot straks, na mijn sportieve carrière, mijn kansen op de arbeidsmarkt.

Een halfjaar lang leidt beachvolleyballer Yorick de Groot een reizend bestaan. Dan trekt hij van het ene naar het andere toernooi. Gstaad, Ostrova, Cancun, Vulcano Island – hij komt op de mooiste plekken van de wereld. Maar sport staat voorop. Daarvoor gaat alles aan de kant. Zijn studie staat dan op een waakvlammetje. In de winter, als hij veel in Nederland is, laait het vuurtje weer op. Eigenlijk gaat het best goed met de combinatie leren, sporten en presteren.

Yorick de Groot

“De combinatie topsport en studie is op zich goed te doen”

topsport en onderwijs

“Ik denk dat ik op koers lig”

“Als ik boven op een berg sta, voel ik me zo sterk”

Het tweede jaar heb ik daar beter mee leren omgaan. Ik kan nu ook zeggen: ‘Sorry, dat tentamen is onhaalbaar voor me. Laten we kijken naar een alternatief.’ Voorheen kon ik dat niet toegeven. Wat heel fijn was, is dat mijn studieadviseur met me meedacht. Ik kwam met informatie over trainingen, stages en kampioenschappen, zij keek hoe ik tentamens het beste kon inpassen. Ze hielp me ook vooruitdenken. ‘Ik zou de examencommissie alvast een brief schrijven dat je dan en dan geen tentamen kunt doen. Die brief heb je nu niet nodig, maar als je straks in voorbereiding bent op het EK of WK, krijg je ’m niet uit je vingers.’ Zo leer je je weg vinden. Hoe dan ook, met een beetje goede wil kun je sport en studie prima combineren en heb je een fantastisch leven. Als ik naar mezelf kijk: ik ben een 25-jarige atleet die over de wereld reist om haar olympische droom na te jagen. En tegelijkertijd kan ik via mijn studie werken aan mijn maatschappelijke toekomst. Hoe mooi wil je het hebben?

Wel gaat het studentenleven aan me voorbij. De Molenstraat, waar het allemaal gebeurt in Nijmegen, is niet mijn thuisbasis. Maar of dat erg is, weet ik niet per se. In mijn eerste jaar heb ik overigens wel meegedaan met Diner Rouler. Je eet met zijn tweeën. De een maakt het hoofdgerecht, de ander het voor- en nagerecht. Ik vind koken leuk en maakte er wat van. Je kunt ook iemand treffen die net het huis uit is en minder skills heeft. Krijg je pasta met ketchup. Prima. Het leverde altijd mooie gesprekken op. Waar ik ook tijd voor vrijmaak, zijn vrienden en hobby’s. En ik ben op vakantie naar Zwitserland geweest, hoog in de bergen. Ik vind het heerlijk om te wandelen en te klimmen. Als ik boven op een berg sta, voel ik mij zo sterk. Alsof ik alle lucht in de wereld heb ingeademd. Tegelijkertijd voel je je nederig. Alles lijkt klein. Je problemen zijn nietig. Niet dat ik ze heb, maar toch.

Mijn grote doel op de korte termijn is een medaille op de Spelen van Parijs. Je weet nooit hoe het loopt, maar ik denk dat ik op koers lig. Ik doe in ieder geval mee om de prijzen op de grote toernooien. Dat is fijn. Ik heb het gevoel weer terug te zijn. Nadat ik wereldkampioen bij de junioren werd en overging naar de senioren, was het zoeken. Ik vond die overgang best pittig. En corona kwam slecht uit. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar voor mij was het extra onhandig. Ik ben een lichtgewicht en vecht in de klasse tot 48 kilogram. Daar heb je er niet veel van in Nederland. Om sterk te worden en mezelf te ontwikkelen ben ik afhankelijk van buitenlandse stages en toernooien. Dan train en vecht je met de beste judoka’s van de wereld uit je eigen klasse. Daar krijg je judoconditie van, wat je nodig hebt om wedstrijden te winnen. Trainen in de sportschool kan daar niet tegenop.

Naast mijn olympische doel heb ik een maatschappelijk doel. Ik wil me inzetten voor de Nederlandse jeugd. Het is nog even zoeken wat ik precies ga doen. Het lijkt me mooi om kinderen en jongeren aan het sporten te krijgen. Daar zijn meer mensen mee bezig, maar nog lang niet alle jeugd is aan de gang. Dus laten we vooral daarmee doorgaan. Wat me ook interesseert, is de ontwikkeling van kinderen. Hoe kun je bijvoorbeeld jeugdzorg en onderwijs beter op elkaar laten aansluiten? Daar heb ik tijdens mijn studie onderzoek naar gedaan. In die richting zou ik verder willen. Daarom heb ik ook voor pedagogie als keuzevak gekozen. Als je als bestuurskundige op dat vlak beleid wilt maken, moet je wel weet hebben van de personen waar het om gaat. Te vaak is dat niet het geval. Mij gaat dat niet overkomen. Ik ben grondig in alles wat ik doe. Daar kan ik niks aan doen.”

“Topsport en studie combineren is een uitdaging. In feite heb je drie banen. Je bent topsporter. Je bent student. En je bent je eigen management. Je moet alles zo zien te plannen en regelen, dat het allemaal past. Daar gaat tijd en energie in zitten. Vooral het eerste jaar was wennen. Dan moet je alles nog ontdekken. Had ik mijn programma rond, kreeg ik er plots een toernooi of een extra toets bij. En dan? Of ik had het zo gepland dat ik tentamen ging doen na een trainingsstage van drie weken in Japan. Dat lukt me wel, dacht ik. Toch niet. Jetlag. De vermoeidheid zakte in mijn lichaam. Ik kon niet meer. Tegen dat soort dingen loop je aan. Dat vond ik moeilijk. Ik ben een perfectionist en wil alles zo goed mogelijk doen. Falen past niet in dat plaatje. Ik voelde me schuldig. Terwijl ik wist dat ik altijd alles geef wat ik in me heb.

Amber Gersjes wil een medaille op de Spelen en gaat zich inzetten voor de Nederlandse jeugd als ze klaar is met haar judocarrière. Haar studie komt daarbij goed van pas. Ze schreef zich in aan de Radboud Universiteit en haalde vlot haar bachelor Bestuurskunde. Voor ze die op zak had, wilde ze aan haar master beginnen. Hoewel iedereen dat afraadde, schreef ze zich met groot enthousiasme in. En ook dat gaat eigenlijk best heel goed. Alleen het eerste jaar van haar studie was het zoeken, passen en meten.

Amber Gersjes

“Ik ben grondig in alles wat ik doe”

topsport en onderwijs

Wij vinden het belangrijk dat topsporters zich kunnen ontwikkelen. Ook op het gebied van onderwijs. Er zijn faciliteiten die sporters ondersteunen in de combinatie topsport en onderwijs. Dit alles met als doel om de duale carrière van topsporters mogelijk te maken.

topsport en onderwijs

“Je wordt goed begeleid vanuit NOC*NSF”

“Ik ben iemand voor de toekomst”

Voor mijn carrière is het sowieso goed geweest om naar Nederland te komen. Op Papendal hebben we topfaciliteiten, een mooie atletiekbaan en goede coaches. Ik train hier intensiever en specifieker. Ik volg mijn eigen programma. Daarbij is het mooi om samen te zijn met mensen die hetzelfde willen als ik: de beste worden in atletiek. In 2020 ben ik fulltime op Papendal komen trainen. Ik maak ook deel uit van TeamNL. Daar ben ik blij mee. Dat betekent dat ze mijn potentie zien en dat ik iemand voor de toekomst ben. In Parijs wil ik uitkomen op de 100 meter en de 4 x 100 meter. Daar train ik nu keihard voor.

Naast het sporten studeer ik. Ik volg de opleiding International Business aan HAN University of Applied Sciences. Die opleiding is heel breed. Het voordeel daarvan is dat je alle kanten op kunt: sport, food. Ik zou graag ondernemer willen worden na mijn sportcarrière. In wat weet ik nog niet precies, maar iets met sport ligt voor de hand. Sportschoenen, sportkleding, sport equipment. Als ondernemer heb je vrijheid. Dat vind ik belangrijk.

HAN University ligt in Arnhem, dicht bij Papendal, wat lekker praktisch is. De sfeer is er very chill. Alles gaat er relaxed aan toe. Als ik hier tijdens een les naar de wc moet, dan kan ik gewoon opstaan en naar het toilet gaan. In Engeland kun je dat niet doen. Dan krijg je grote problemen. De regels zijn hier minder strikt. Daar voel ik me goed bij. Ook in het volgen van lessen zijn ze flexibel. Ik train fulltime, dus ik kan niet overal bij zijn. Daar is begrip voor. Ten opzichte van mijn klasgenoten krijg ik vanwege mijn sportcarrière meer tijd om een studiejaar af te ronden. Dat is prima geregeld. Voorlopig gaat het goed en slaag ik voor al mijn tentamens.

Wat fijn is, is dat je met je combinatie topsport en studeren begeleid wordt vanuit NOC*NSF. Studie-intermediair Tijn Colen is er altijd voor je. Toen ik hier kwam, heb ik een gesprek met hem gehad. Hij vroeg me waar ik in geïnteresseerd was, wat ik in de toekomst wilde doen. We hebben naar verschillende scholen en studierichtingen gekeken en kwamen tot de conclusie dat International Business aan HAN University de beste keuze voor mij zou zijn. Ik heb er geen spijt van. In het begin had ik problemen met mijn schema’s voor sport en studeren. Toen ben ik met Tijn gaan zitten en hebben we een plan gemaakt. Dat heeft me echt geholpen. Het is hier in Nederland gewoon goed geregeld.”

“Ik ben geboren in Nederland en na de scheiding van mijn ouders ben ik met mijn moeder en zus naar Engeland verhuisd. Dat was in 2006. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met atletiek. Ik vond het leuk en was er goed in. In 2018 wilde ik deelnemen aan de Europese kampioenschappen onder de 18. Ik had alleen geen Brits paspoort. Mijn vader heeft toen contact gelegd met de Atletiekunie in Nederland. Ik kon bij het team aansluiten en zag mogelijkheden. Let’s do it! Ik ging naar de EK en haalde goud op de 100 meter. Natuurlijk is het best wennen om alleen in Nederland te zijn. Ik mis mijn moeder en mijn vrienden. Met mijn moeder bel ik elke dag en hier maak ik ook vrienden. Dus het is te doen. Nu nog goed Nederlands leren spreken.

Doen wat je wilt. Je eigen keuzes maken. Vrij zijn. Dat vindt atleet Raphael Bouju belangrijk. Nu en straks na zijn sportcarrière. Wellicht als ondernemer. Hij volgt niet voor niks de opleiding International Business aan HAN University of Applied Sciences in Arnhem. Dat gaat goed. Hij is toegewijd en vindt het fijn om iets naast zijn sport te hebben. Desalniettemin staat zijn topsportcarrière op 1. Hij mikt op de 100 en 4 x 100 meter in Parijs.

Geboortedatum
15 mei 2002

Sport
Atletiek

Opleiding
International Business aan HAN University of Applied Sciences

Sportieve hoogtepunten

 • Goud op de 100 meter bij de EK outdoor voor junioren in 2018

 • Goud op de 100 meter bij de NK outdoor in 2022
 • Brons op de 60 meter bij de NK indoor in 2022
 • Zilver op de 60 meter bij de NK indoor in 2020

Bijzonderheden

 • Opgegroeid in Engeland
 • Woont pas een paar jaar in Nederland

“Het is mooi om samen te zijn met mensen die hetzelfde willen als ik”

Raphael Bouju

topsport en onderwijs

“Het hele dorp was in rep en roer, omdat ik in Tokio een paar pijltjes had geschoten”

“Er is heel veel mogelijk. Je moet alleen wel een goed verhaal hebben”

“Tokyo was supergaaf. Wat een bizarre ervaring. Ik heb er geen woorden voor. Het waren mijn eerste Spelen. Ineens loop je tussen de grote jongens en meiden, de sterren van Nederland. Ongelooflijk. Gijs Broeksma uit Ruinen, Drenthe. Wat ik geweldig vond, was hoe TeamNL met elkaar omgaat en elkaar helpt. Iedereen staat voor je klaar. Pieter van den Hoogenband ben ik echt dankbaar. Die heeft me met van alles geholpen. Mij, de derde man van het handboogteam. Dat vergeet ik nooit meer. Op de laatste avond heb ik een paar uur buiten op een bankje gezeten, om alles te laten bezinken: Wat is er nou allemaal gebeurd? Ik ben van mezelf nogal nuchter. Toch moest ik een traantje wegpinken. Zo’n impact had het op me. Ik heb op een roze wolk geleefd en was daar pas twee maanden na de Spelen van af.

Sinds 2018 zit ik bij TeamNL. Als welkom kreeg ik een koffertje met verschillende items: een brief van Maurits Hendriks, een shirt van TeamNL, een beeldje dat je kunt weggeven aan iemand die waardevol voor je is… Een mooi moment vond ik dat. Je realiseert je dan dat je er écht bij hoort. En wat ik belangrijk vind: als lid van TeamNL kun je gebruikmaken van alle mogelijkheden die TeamNL@work je biedt om aan je maatschappelijke carrière te werken. Voor mij betekent het bijvoorbeeld dat ik begeleiding krijg tijdens mijn studie en dat ik word geholpen met de keuzes die ik moet maken. Er zijn ook overal schakelprogramma’s voor. Dat hebben we hier gewoon goed geregeld. In veel andere landen zijn sporters minder fortuinlijk. Als je daar topsporter bent, dan ben je topsporter. Daarnaast is er niets. Wat doe je dan als je klaar bent met je topsportcarrière?

De middelbare school heb ik afgerond aan het Beekdal Lyceum in Arnhem, een Topsport Talentschool. De samenwerking met Papendal, waar ik toen al zat, liep als een trein. Alles was perfect geregeld. Daarna ben ik Natuur- en Sterrenkunde gaan studeren, aan de Radboud Universiteit. Dat was een bewuste keuze. De studie-intermediair op Papendal vertelde me dat je daar studie en topsport goed kunt combineren. Dat klopt, kan ik nu uit ervaring zeggen. Er is veel mogelijk. Een leraar heeft zelfs een keer een tentamen speciaal voor mij alleen gemaakt. Echt super. Op een gegeven moment dreigde ik mijn propedeuse niet te halen en heb ik met de studieadviseuse van het Radboud gesproken. Die heeft iedereen gemobiliseerd die gemobiliseerd moest worden. Dat nam de stress weg. Het is fijn dat er veel mogelijk is voor sporters. Je moet alleen wel een goed verhaal hebben. Dat had ik. Ik ging naar de Spelen.

Natuur- en Sterrenkunde kwam niet uit de lucht vallen. Dat is een goede ingang voor een master in ruimtevaart. Ik heb een natuurlijke fascinatie voor alles wat vliegt. Ik kom uit een vliegfamilie. Mijn vader is piloot. Ik ben op veel plaatsen in de wereld geweest. Mooier nog dan dat vind ik het om samen met mijn vader in de cockpit te zitten. Daar geniet ik enorm van. De vakken die je bij Natuur- en Sterrenkunde krijgt, zijn interessant. Je leert hoe alles werkt. De relativiteitstheorie is zware materie, maar wel gaaf. Ik ging daar goed op. Toch ben ik gestopt met die studie. De harde wiskunde was te veel voor me. Samen met de studie-intermediair op Papendal zijn we naar andere mogelijkheden gaan kijken. Ik ga Milieu en natuurwetenschappen studeren. En dan naar een pilotenschool. Dat is een droom van me, piloot worden. Astronaut zou ook leuk zijn. Als ik naar de maan of Mars kan met een raket, stap ik meteen in.

Voor het zover is, wil ik eerst alles uit mijn topsportcarrière halen. De vierde plaats in Tokio was ongelooflijk balen. Ik ben er nog niet helemaal overheen. Ik denk er nog wel eens aan: Dit had ik anders kunnen doen, dat had ik beter kunnen doen. Het is goed om kritisch te blijven. Het motiveert ook voor Parijs. Vierde worden wil ik niet nog een keer meemaken. Ik wil echt alles doen wat in mijn macht ligt om daar optimaal te presteren. Voor mezelf, voor mijn teamgenoten en voor Nederland. Het is leuk als iedereen kan meegenieten. Tijdens de Spelen in Tokio was heel Ruinen in rep en roer, omdat ik een paar pijltjes had geschoten. Bizar. Maar ook mooi.”

Twee dromen had TeamNL-handboogschutter Gijs Broeksma: uitkomen op de Olympische Spelen en net als zijn vader piloot worden. Die eerste is sneller dan verwacht in vervulling gegaan. Kort voor Tokyo hoorde hij dat hij was geselecteerd voor het handboogteam. Ze werden vierde. Dat kwam snoeihard aan en toch was het een onvergetelijke ervaring. Aan de tweede wordt gewerkt. TeamNL@work helpt daarbij. Ze begeleiden hem tijdens zijn studie en bieden ondersteuning waar mogelijk.

Geboortedatum en -plaats
10 december 1999, Amsterdam

Sport
Handboogschieten

Opleiding

 • Natuur- en Sterrenkunde (na een jaar mee gestopt vanwege de Spelen)
 • Voorgenomen: Milieu en natuurwetenschappen

Werkervaring
Werkzaamheden voor Triple Trouble Archery

Maatschappelijke inzet
Feel the Experience

Sportieve hoogtepunten

 • Olympische Spelen Tokyo 2020: vierde (team) en veertiende (individueel) plaats
 • Goud European Youth Cup team 2017
 • Nederlands kampioen 2022
 • Brons bij het NK senioren 2021 outdoor
 • Zilver bij het NK senioren 2020
 • Nederlands kampioen indoor junioren 2017 & 2018Nederlands kampioen outdoor junioren 2017 & 2018

 • Nederlands kampioen outdoor cadetten 2015 & 2016

Bijzonderheden
Actief voor het YouTube-kanaal TripleTroubleArchery

“Als ik met een raket naar de maan of Mars kan, stap ik meteen in”

Gijs Broeksma

topsport en onderwijs

“Ik heb veel aan de topsportbegeleider van TeamNL”

“Op een hotelkamer in Cancun heb ik mijn toets voor Bijzondere heffingen gehaald”

Wat ik later wil worden? Ja, dat is een goede vraag. Dat vind ik moeilijk te zeggen. Ik heb een nulurencontract bij Florys. Dat is een financiële dienstverlener die ondernemers onder andere op fiscaal vlak helpt. Zij zijn sponsor van volleybalclub Sliedrecht Sport, de club waar ik jarenlang voor in de zaal heb gespeeld. Zij vroegen me of ik geïnteresseerd was. Hun argumentatie: ‘Kom bij ons werken, dan kun je zien hoe het er in de praktijk aan toegaat. Daar winnen we allebei bij.’ Dat vond ik super. Wie wil er als werknemer nou een topsporter, die veel van huis is en vaak in andere tijdzones bivakkeert? Als ik qua sport in een relatief rustige periode zit, werk ik in twee weken soms twintig uur. Gemiddeld werk ik zo’n vijf tot tien uur per week.

De combinatie studie en topsport is op zich goed te doen. In de winter ben ik veel in Nederland en gaat het prima. Vanaf maart wordt het lastiger. Dan begint het nieuwe seizoen en zit ik regelmatig in het buitenland. De toetsen zijn soms een probleem. Toetsen maak je op de universiteit, is de regel. Ik ga daar alleen geen toernooi voor opgeven. Wat dat betreft kwam corona niet slecht uit. Omdat de universiteit op slot zat, moest ik mijn toetsen wel online maken. Op een hotelkamer in Cancun, waar ik een toernooi speelde, heb ik Bijzondere heffingen gehaald. Zo heb ik dat in Qatar en op Tenerife ook gedaan, met twee camera’s op mezelf gericht, één voor en één achter. Dan kunnen ze zien of je wel alleen bent en niemand je helpt.

Ik ben bijna klaar met mijn studie, mijn scriptie heb ik al afgerond. Op afstand studeren vind ik prima, ik kom vrij weinig op de universiteit. Mensen vragen me wel eens of ik het studentenleven niet mis. Niet echt. Ik heb een hechte vriendengroep in Sliedrecht. Op de universiteit heb ik weinig vrienden. Eigenlijk geen. Ik kom er niet. Voor mij is het goed zo. De resultaten lijden er ook niet onder. En doe ik toch wat langer over mijn studie, dan maakt dat niet uit. Ik ga toch niet gelijk werken als ik klaar ben. Mijn topsportcarrière is nu het belangrijkste. Ondanks dat maak ik er wel een sport van om ook toetsen te halen waar ik weinig voor geleerd heb. Kijken hoe ver ik kom. Meestal is dat ver genoeg.

Ik krijg veel ondersteuning van Judith Rouwenhorst. Zij is topsportbegeleider van TeamNL centrum Metropool. We spreken elkaar een paar keer per jaar. Ze helpt me als ik ergens tegenaan loop. In het eerste jaar heeft ze geregeld dat ik voor de werkmodules die ik bij elk vak moest volgen, geen aanwezigheidsplicht had. Dat scheelde toch weer. En ze heeft me op het Profileringsfonds van de Erasmus Universiteit gewezen. Ik had daar geen notie van. Met deze regeling vanuit de universiteit kun je, als je om geldige redenen studievertraging oploopt, een deel van je collegegeld terugkrijgen. Topsport vinden ze een geldige reden. En ik ook!”

Een halfjaar lang leidt beachvolleyballer Yorick de Groot een reizend bestaan. Dan trekt hij van het ene naar het andere toernooi. Gstaad, Ostrova, Cancun, Vulcano Island – hij komt op de mooiste plekken van de wereld. Maar sport staat voorop. Daarvoor gaat alles aan de kant. Zijn studie staat dan op een waakvlammetje. In de winter, als hij veel in Nederland is, laait het vuurtje weer op. Eigenlijk gaat het best goed met de combinatie leren, sporten en presteren.

“Bedrijfseconomie en fiscale economie hebben me altijd getrokken. Ik volg beide studies. Dat doe ik aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De afwisseling vind ik mooi. Bedrijfseconomie is heel wiskundig, met veel modellen. Fiscale economie is minder abstract en gaat over de praktijk. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de overheid de belasting voor burgers verhoogt? Wat doet dat met ons welzijn? Hoe reageren we daarop als samenleving? Dat zijn interessante casussen die we vanuit meerdere gezichtspunten belichten. Vanuit de belastinginspecteur, vanuit de burger. Ik moet daar een eigen standpunt over innemen. Dat maakt het interessant. Het voordeel van twee studies is dat ik me zo breed mogelijk oriënteer. Dat vergroot straks, na mijn sportieve carrière, mijn kansen op de arbeidsmarkt.

Geboortedatum en -plaats
6 juli 2000, Sliedrecht

Sport
Beachvolleybal

Opleiding
Bedrijfseconomie en fiscale economie

Sportieve hoogtepunten

 • Tweede bij de Olympische Jeugdspelen in 2018
 • Eerste in de FIVB World Tour in 2021
 • Derde in de FIVB World Tour in 2019
 • Tweede bij het EK in 2021
 • Eerste bij het EK Onder 20 in 2019
 • Eerste bij het NK in 2021

Bijzonderheden

 • Combinatie eredivisie volleybal en beachvolleybal gedaan
 • Pas recent helemaal voor beachvolleybal gekozen


“De combinatie topsport en studie is op zich goed te doen”

Yorick de Groot

topsport en onderwijs

“Ik denk dat ik op koers lig”

“Als ik boven op een berg sta, voel ik me zo sterk”

“Topsport en studie combineren is een uitdaging. In feite heb je drie banen. Je bent topsporter. Je bent student. En je bent je eigen management. Je moet alles zo zien te plannen en regelen, dat het allemaal past. Daar gaat tijd en energie in zitten. Vooral het eerste jaar was wennen. Dan moet je alles nog ontdekken. Had ik mijn programma rond, kreeg ik er plots een toernooi of een extra toets bij. En dan? Of ik had het zo gepland dat ik tentamen ging doen na een trainingsstage van drie weken in Japan. Dat lukt me wel, dacht ik. Toch niet. Jetlag. De vermoeidheid zakte in mijn lichaam. Ik kon niet meer. Tegen dat soort dingen loop je aan. Dat vond ik moeilijk. Ik ben een perfectionist en wil alles zo goed mogelijk doen. Falen past niet in dat plaatje. Ik voelde me schuldig. Terwijl ik wist dat ik altijd alles geef wat ik in me heb.

Het tweede jaar heb ik daar beter mee leren omgaan. Ik kan nu ook zeggen: ‘Sorry, dat tentamen is onhaalbaar voor me. Laten we kijken naar een alternatief.’ Voorheen kon ik dat niet toegeven. Wat heel fijn was, is dat mijn studieadviseur met me meedacht. Ik kwam met informatie over trainingen, stages en kampioenschappen, zij keek hoe ik tentamens het beste kon inpassen. Ze hielp me ook vooruitdenken. ‘Ik zou de examencommissie alvast een brief schrijven dat je dan en dan geen tentamen kunt doen. Die brief heb je nu niet nodig, maar als je straks in voorbereiding bent op het EK of WK, krijg je ’m niet uit je vingers.’ Zo leer je je weg vinden. Hoe dan ook, met een beetje goede wil kun je sport en studie prima combineren en heb je een fantastisch leven. Als ik naar mezelf kijk: ik ben een 25-jarige atleet die over de wereld reist om haar olympische droom na te jagen. En tegelijkertijd kan ik via mijn studie werken aan mijn maatschappelijke toekomst. Hoe mooi wil je het hebben?

Wel gaat het studentenleven aan me voorbij. De Molenstraat, waar het allemaal gebeurt in Nijmegen, is niet mijn thuisbasis. Maar of dat erg is, weet ik niet per se. In mijn eerste jaar heb ik overigens wel meegedaan met Diner Rouler. Je eet met zijn tweeën. De een maakt het hoofdgerecht, de ander het voor- en nagerecht. Ik vind koken leuk en maakte er wat van. Je kunt ook iemand treffen die net het huis uit is en minder skills heeft. Krijg je pasta met ketchup. Prima. Het leverde altijd mooie gesprekken op. Waar ik ook tijd voor vrijmaak, zijn vrienden en hobby’s. En ik ben op vakantie naar Zwitserland geweest, hoog in de bergen. Ik vind het heerlijk om te wandelen en te klimmen. Als ik boven op een berg sta, voel ik mij zo sterk. Alsof ik alle lucht in de wereld heb ingeademd. Tegelijkertijd voel je je nederig. Alles lijkt klein. Je problemen zijn nietig. Niet dat ik ze heb, maar toch.

Mijn grote doel op de korte termijn is een medaille op de Spelen van Parijs. Je weet nooit hoe het loopt, maar ik denk dat ik op koers lig. Ik doe in ieder geval mee om de prijzen op de grote toernooien. Dat is fijn. Ik heb het gevoel weer terug te zijn. Nadat ik wereldkampioen bij de junioren werd en overging naar de senioren, was het zoeken. Ik vond die overgang best pittig. En corona kwam slecht uit. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar voor mij was het extra onhandig. Ik ben een lichtgewicht en vecht in de klasse tot 48 kilogram. Daar heb je er niet veel van in Nederland. Om sterk te worden en mezelf te ontwikkelen ben ik afhankelijk van buitenlandse stages en toernooien. Dan train en vecht je met de beste judoka’s van de wereld uit je eigen klasse. Daar krijg je judoconditie van, wat je nodig hebt om wedstrijden te winnen. Trainen in de sportschool kan daar niet tegenop.

Naast mijn olympische doel heb ik een maatschappelijk doel. Ik wil me inzetten voor de Nederlandse jeugd. Het is nog even zoeken wat ik precies ga doen. Het lijkt me mooi om kinderen en jongeren aan het sporten te krijgen. Daar zijn meer mensen mee bezig, maar nog lang niet alle jeugd is aan de gang. Dus laten we vooral daarmee doorgaan. Wat me ook interesseert, is de ontwikkeling van kinderen. Hoe kun je bijvoorbeeld jeugdzorg en onderwijs beter op elkaar laten aansluiten? Daar heb ik tijdens mijn studie onderzoek naar gedaan. In die richting zou ik verder willen. Daarom heb ik ook voor pedagogie als keuzevak gekozen. Als je als bestuurskundige op dat vlak beleid wilt maken, moet je wel weet hebben van de personen waar het om gaat. Te vaak is dat niet het geval. Mij gaat dat niet overkomen. Ik ben grondig in alles wat ik doe. Daar kan ik niks aan doen.”

Geboortedatum en -plaats
23 juni 1997, Tilburg

Sport
Judo

Opleiding
Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen

Maatschappelijke inzet
Wil zich na haar judocarrière inzetten om kinderen en jongeren aan het sporten te krijgen

Sportieve hoogtepunten

 • Brons bij de IJF Grand Prix van 2021
 • Wereldkampioen bij de junioren in 2017
 • Europees kampioen bij de junioren in 2015

Bijzonderheden
Amber komt uit in de klasse tot 48 kilogram

“Ik ben grondig in alles wat ik doe”

Amber Gersjes wil een medaille op de Spelen en gaat zich inzetten voor de Nederlandse jeugd als ze klaar is met haar judocarrière. Haar studie komt daarbij goed van pas. Ze schreef zich in aan de Radboud Universiteit en haalde vlot haar bachelor Bestuurskunde. Voor ze die op zak had, wilde ze aan haar master beginnen. Hoewel iedereen dat afraadde, schreef ze zich met groot enthousiasme in. En ook dat gaat eigenlijk best heel goed. Alleen het eerste jaar van haar studie was het zoeken, passen en meten.

Amber Gersjes

topsport en onderwijs