de volgende fase

meer mensen vanuit de zorg blijvend en met plezier laten sporten en in beweging krijgen, via een sport of beweegvorm die bij hen past.

Het is tijd om de volgende stap te zetten en meer te weten te komen over de prachtige voorbeelden die er al door het hele land zijn. Laat de succesverhalen vooral aan ons weten. De kennis en instrumenten die we tot nu toe hebben gebruikt, willen we gaan verspreiden op meer locaties in Nederland. We worden enthousiast van nieuwe initiatieven en bieden graag ondersteuning, mocht daar behoefte aan zijn.

Daarbij staan wij paraat. Voor vragen en opmerkingen. En om te kijken wat er samen mogelijk is. Allemaal voor dat ene doel:

Hoe zag de pilotfase er uit?

De lokale pilots die in de pilotfase zijn gedraaid, liepen via de volgende twee lijnen:

  • Netwerkaanpak Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG)

  • Beroepsverenging Leefstijlcoaches Nederland

Bij beide lijnen is er gekeken naar de positie van sport en sportief bewegen binnen het zorgtraject. Hoe ziet dat in de praktijk eruit en aan welke knoppen kunnen wij draaien om uiteindelijk nog meer mensen te laten sporten of sportief in beweging te krijgen.

We sloten aan bij de netwerkaanpak Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG). Zij richt zich specifiek op passende ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas. Hierbij staat de verbinding tussen het zorgdomein en sociaal domein centraal. Evenals de brede blik op de behandeling en oorzaken van overgewicht. Daarnaast zochten we de samenwerking met Leefstijlcoaches, aangesloten bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) en een Zorggroep. Zij begeleiden mensen die deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).

We willen de doelgroep samen met onze partners bij de hand nemen en ze via vier stappen het plezier van sporten en bewegen laten ervaren. Het is belangrijk dat een ieder vanuit zijn rol en expertise zijn verantwoordelijkheid neemt en kijkt wat hij of zij kan bijdragen.

Wat wordt er gedaan binnen de samenwerking tussen sport en zorg

Om ook mensen met een kwetsbare gezondheid de kracht van het plezier van sport en bewegen te laten ervaren, kijken zorg- en sportpartners samen hoe cliënten toegeleid kunnen worden naar structurele, plezierige beweging via een sport die bij hen past. Dit proces loopt via de 4 stappen in dit handboek.

Binnen het programma Sport en Zorg wordt op landelijk en op lokaal niveau de samenwerking tussen sport, zorg en overheid gestimuleerd. De landelijke klankbordgroep wordt gevormd door NOC*NSF, JBN, Nevobo, NL Actief, KNVB, Kind naar Gezonder Gewicht, Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland, SportMEE/MEE NL, VSG, Maastricht en Kenniscentrum Sport & Bewegen. Een aantal projecten binnen het programma Sport en Zorg wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierin zijn zeven lokale pilots gedraaid om meer mensen in beweging te krijgen via de sport- en zorgsector.

In fase 2, die in 2023 van start is gegaan en loopt tot en met 2025, wordt ingezet op drie hoofdpunten:

  • Het ondersteunen en monitoren van sportclubs, zodat zij uitgroeien tot betrouwbare partners van de zorg.

  • Het verder aanvullen en verspreiden van de ontwikkelde instrumenten en opgedane kennis.

  • Het creëren van landelijke bewustwording van het belang en de diversiteit van sporten en sportief bewegen,
    bij zowel gezondheids- als sportpartners.

Waarom deze samenwerking tussen Sport en Zorg?

Sporten en sportief bewegen is gezond. Dit geldt voor gezonde mensen maar ook voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Sportief bewegen heeft een positief effect op het voorkomen en remmen van het ziekteproces van vele aandoeningen, zoals overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatzieken en reuma. Toch zijn er veel mensen met een kwetsbare gezondheid die - om verschillende redenen - niet voldoende bewegen.  

Het programma Sport en Zorg is een samenwerking van partijen uit de sport, de zorg en lokale overheden. Samen zoeken we naar mogelijkheden om mensen met een kwetsbare gezondheid met plezier sportief in beweging te krijgen. Een passend sport- en beweegaanbod en actieve begeleiding naar dit aanbod staan centraal.

Daarom zetten we in op sterke lokale netwerken tussen sport, zorg en gemeente. Met sportclubs die passend en laagdrempelig sportaanbod aanbieden. Met zorgprofessionals die cliënten stimuleren om te gaan bewegen en met toeleiders – zoals beweegmakelaars en buurtsportcoaches - die mensen actief begeleiden naar het passende aanbod. 

Factsheet belang Sport en Zorg
Factsheet pilotclubsSport
en Zorg
  
Factsheet resultaten pilots fase 1
terug naar overzicht

4

3

2

1

verbinding van het netwerk Sport en Zorg

naar de 4 stappen

Almere

Zaanstad

Maastricht

Eindhoven

De Kempen

Vijf van de zeven pilots in beeld:

Het programma Sport en Zorg is een samenwerking van partijen uit de sport, de zorg en lokale overheden. Samen zoeken we naar mogelijkheden om mensen met een kwetsbare gezondheid met plezier sportief in beweging te krijgen.

achtergrondinformatie

Naar hoofdcontent
* / *